Loading...
 

Τελευταία Νέα - Ανακοινώσεις

 

Διογκωμένο πολυστυρένιο – EPS & Ανακύκλωση: Μύθοι και Πραγματικότητα
Τρίτη 28 Σεπ 2021
Article image

Η μεγαλύτερη σύγχυση που επικρατεί στην κοινή γνώμη για το διογκωμένο πολυστυρένιο EPS, ευρέως γνωστό ως φελιζόλ, είναι η δυνατότητα ή μη ανακύκλωσής του. Συχνά ακούγεται ότι δεν είναι ανακυκλώσιμο ή ότι με την πρόσφατη νομοθεσία για τα πλαστικά καταργείται.

Ας δούμε λοιπόν ποιος ο Μύθος και ποια η Πραγματικότητα για την ανακύκλωση και τη χρήση του φελιζόλ (EPS).

Μύθος #1: Το φελιζόλ δεν ανακυκλώνεται

Το φελιζόλ όχι μόνο ανακυκλώνεται αλλά είναι πλήρως ανακυκλώσιμο σε ποσοστό 100%. Τόσο οι καταναλωτές οφείλουν να το απορρίπτουν σε μπλε κάδους όσο και οι βιομηχανίες να συνάπτουν συμβάσεις με ανακυκλωτές και να το διαθέτουν προς ανακύκλωση. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί φορείς ανακύκλωσης του EPS. Το όφελος από την ανακύκλωση του EPS είναι μεγάλο καθότι κάθε προϊόν που έχει ολοκληρώσει το σκοπό χρήσης του, μέσω της ανακύκλωσής του αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος σκληρής πολυστερίνης, έτσι μειώνεται η ανάγκη κατανάλωσης νέων φυσικών πόρων. Αποκτά με τον τρόπο αυτό μία αέναη επαναχρησιμοποίηση.

Μύθος #2: Το φελιζόλ καταργείται

Σύγχυση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η επικοινωνία μέσω των μέσων ενημέρωσης για τον πρόσφατο νόμο σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης στο περιβάλλον που ανακοινώθηκαν στις 07.06.2021. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία, δεν αποτελεί γενική απαγόρευση για τις συσκευασίες διογκωμένου πολυστυρενίου (φελιζόλ). Καταργούνται ΜΟΝΟ οι συσκευασίες που προορίζονται για άμεση κατανάλωση που χρησιμοποιούν τα καταστήματα εστίασης για take away. ΔΕΝ καταργούνται οι συσκευασίες που προορίζονται για τρόφιμα (κρέας, ψάρι, λαχανικά), δεν καταργούνται οι συσκευασίες αποθήκευσης και μεταφοράς παγωτού, δεν καταργούνται οι συσκευασίες λευκών συσκευών και ευπαθών προϊόντων, οι συσκευασίες φαρμάκων, με την πλέον πρόσφατη να αποτελεί την ασφαλή μεταφορά του εμβολίου COVID-19.

Η συνεισφορά του φελιζόλ στην ασφαλή και υγιεινή συσκευασία και μεταφορά είναι μεγάλη, είναι ένα υλικό που δίνει μοναδικές λύσεις και η ανακύκλωσή του είναι απαραίτητη και υποχρέωση όλων.